Aaveiden Turku

“Vuosisatojen ajan Suomessa oli vain yksi todellinen kaupunki: Turku, Åbo, Aboa. Sen perustamisvuotena pidetään vuotta 1229. Kahdeksaansataan vuoteen mahtuu lukemattomia ihmiselämiä. Ja kuolemia. Joskus toisen ihmisen puukosta, teloittajan kirveestä tai omien käsien kaulaan sitomasta köydestä. Moni traaginen ihmiskohtalo on kadonnut historian hämäriin. Kaikki eivät lepää rauhassa, vaan ovat päätyneet antamaan aihetta kummitustarinoille.

Turkua voi kutsua tuhansien aaveiden kaupungiksi. Kun sen katuja vaeltelee, kulman takaa voi tulla vastaan kappale synkeää historiaa.

Aaveiden matkassa kuljetaan kaupungin historiallisille merkkipaikoille Turun linnaan, Tuomiokirkkoon ja Vanhalle Suurtorille. Kummitukset viihtyvät vanhoissa arvorakennuksissa, kuten pääkirjastossa, Sirkkalan kasarmilla, Åbo Svenska Teaterissa ja Priiman talossa. Käymme Luostarinmäen, Vartiovuoren ja Kerttulinmäen kukkuloilla. Teemme matkan myös Brinkhallin kartanoon ja lopuksi annamme äänen Turun ylioppilaskylän urbaaniaaveille.”

Asuin Turussa suurimman osan 2010-lukua, ja tuona aikana korviini kantautui useita kummitustarinoita. Kun Haamu Kustannuksen Tiina Hautala kysyi, voisinko jatkaa Haamun aavetarinakirjasarjaa keräämällä kirjaksi parhaat turkulaiset kummitusjutut, vastasin aikailematta myöntävästi. Näin syntyi Aaveiden Turku, joka ilmestyi kesällä 2019.

Kirjaa saa ainakin turkulaisista kirjakaupoista sekä kustantajan nettikaupasta.

Medianäkyvyyttä:

Turun Sanomat: ”Kummitustarinoissa on punkasennetta” – Artemis Kelosaaren tarinallinen opas kannustaa tutustumaan turkulaisiin aaveisiin avoimin mielin

Turkulainen: Kummitukset eivät viihdy vain Turun linnassa ja tuomiokirkossa – myös Bar Rennolla ja Yo-kylällä on omansa

Turun Aika: Tuhansien aaveiden kaupunki

Karjalainen/Sunnuntaisuomalainen: Kummitteleva kirjastonhoitaja ja kuollut runoilija kiehtoivat – Artemis Kelosaari teki kirjan Turun aaveista

 

Aaveiden Turku Kansi
Kansi: Suvi Kari