Aaveiden Tampere

Tampere kasvoi väkevän kosken varteen, punatiilisten tehdasrakennusten ympärille. Tänä päivänä maamme korkeimmat rakennukset ulottuvat siellä tehtaanpiippujakin korkeammalle. Mutta niiden varjoissa elävät toisenlaiset tarinat.

Vuoden 1918 sisällissota on kummitellut Tampereella meidän päiviimme asti – myös kirjaimellisesti, aavetarinoiden muodossa. Sodan ratkaisevissa taisteluissa kaatuneiden haamuja on nähty niin Tullikamarilla, Tampereen Teatterissa, Pyynikin alueella kuin Kalevankankaallakin.

Klassisia herraskartanoiden kummituksiakaan ei tarvitse kaukaa etsiä: Milavidan palatsilla, Ahlmanin opistolla sekä Hatanpään ja Haiharan kartanoilla on kaikilla omansa. Kirjan tarinoiden myötä vierailemme myös Finlaysonin tehdasmiljöössä, Amurin työläismuseokorttelissa ja Pispalan puutalokaupunginosassa, joissa kaikissa on nähty värikkäitä ihmiskohtaloita, elämiä ja kuolemia.

Aaveiden Tampere oli luonteva jatko-osa vuonna 2019 ilmestyneelle Aaveiden Turulle. Olin muuttanut Turusta Tampereelle, ja puolisoni Rimma Erkko – lähes paljasjalkainen tamperelainen – lähti luontevasti mukaan kummitusjuttujen etsintätyöhön. Kirjassa on viisi tekstiä meiltä kummaltakin.

Kirjaa voi ostaa ainakin Tampereen Suomalaisesta Kirjakaupasta sekä tietenkin kustantajan verkkokaupasta.

Kansi: Suvi Kari

Medianäkyvyyttä

Yle Areena: Kummitustarinat paljastavat kaupungin sielun

Aamulehti: Näistä paikoista Tampereella kerrotaan kummitusjuttuja – Kaupungin tarinoissa on yksi poikkeuksellinen piirre

Kulttuuritoimitus: Aaveiden Tampere sopii skeptikoillekin, mutta on välillä tuomittu vaeltamaan päämäärättömästi

Katso virallinen kirjatraileri: